Σε λιγότερο από 15 μέρες, χιλιάδες μαθητές μας θα διαγωνιστούν για εισαγωγή στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας αλλά και της Ελλάδας. Μια εξέταση, η οποία όχι μόνο θα σηματοδοτήσει τη μελλοντική ζωή των νέων μας αλλά θα καθορίσει και το πού και τί θα σπουδάσουν.
Το άγχος, είναι βασική παράμετρος αποτυχίας γι’ αυτό θα πρέπει όλοι εμείς οι Εκπαιδευτικοί που βρισκόμαστε γύρω από τα παιδιά να τα βοηθήσουμε να απαλλαγούν απ’ αυτό αν θέλουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Μια γλυκιά κουβέντα, ένα χάδι, μια επιβράβευση των προσπαθειών τους, μια τελευταία καθοδήγηση για το πώς θα πρέπει να διαβάζουν τις τελευταίες αυτές μέρες πριν τις εξετάσεις, θα δώσουν στο μαθητή την ώθηση να συνεχίσει την προσπάθεια για επίτευξη του στόχου του, ενός στόχου που τόσα πολλά επένδυσαν οι ίδιοι αλλά και οι γονείς τους για να επιτευχθεί. Αυτές οι απλές κινήσεις θα κάνουν το μαθητή να νιώσει ότι δίπλα του υπάρχουν άνθρωποι που τον αγαπούν και τον νοιάζονται και του συμπαραστέκονται στην προσπάθειά του αυτή που καταβάλλει. Η επιτυχία από την αποτυχία σε τέτοιου είδους εξετάσεις όπως τις Παγκύπριες, είναι τόσο κοντά που το καθετί παίζει σημαντικό ρόλο. Σίγουρα, ο ρόλος του Εκπαιδευτικού είναι πολυδιάστατος και πολύπλευρος και τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του πολλές αλλά ο καλός Εκπαιδευτικός είναι εκείνος που μπορεί με τη δική του ευρηματικότητα να απαλλάξει τους μαθητές του από το άγχος.
Όσον αφορά τους μαθητές, η επιτυχία δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται. Αν από μέρους του μαθητή υπήρξε συστηματική προσπάθεια για διάβασμα ολόκληρη τη χρονιά, να μην ανησυχούν γιατί μόνο μια ατυχία θα τους στερήσει τη χαρά της επιτυχίας.
Εκείνο που θα πρέπει να κάνουν μέχρι τις εξετάσεις είναι να συνεχίσουν εντονότερα την προσπάθεια και να είναι σίγουροι ότι οι κόποι τους θα ανταμειφθούν. Δεν λέμε βέβαια να μην χαρούν τις ευχάριστες στιγμές που προσφέρει η καθημερινότητα, αλλά με πρόγραμμα και μεθοδικότητα θα πρέπει να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Ο χρόνος που έχει απομείνει για γνώση και μάθηση είναι ασφυκτικά σύντομος γι αυτό οι μαθητές μας θα πρέπει να οργανώσουν με μαεστρία τον χρόνο τους ώστε να επιτύχουν τους στόχους του για εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας. Γνώση η οποία κάνει τον άνθρωπο πιο ανοικτόμυαλο, του ανοίγει ορίζοντες για καλύτερο επαγγελματικό, οικογενειακό, κοινωνικό μέλλον αλλά, και από την αλλη μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.
Ένα αύριο που ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους είναι ανταγωνιστικό και απαιτητικό.
Είναι απίθανο ένα παιδί που μελετούσε καθημερινά, που παρακολουθούσε ανελλιπώς, που έλυνε τις απορίες του επί καθημερινής βάσεως και που ήταν προσγειωμένος και αφοσιωμένος στο στόχο του να αποτύχει. Γι’ αυτό, οι μαθητές ας μην ανησυχούν και ας μην διακατέχονται από το στρες.
Εκείνο επίσης που θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές μας είναι συνεχώς να ενημερώνονται για θέματα διαδικασιών των εξετάσεων (βλέπε πανδημία) έτσι ώστε να μην βρεθούν σε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Τέλος θέλω να κλείσω αυτό το μικρό άρθρο και με μια τελευταία συμβουλή προς τους μαθητές ότι δεν θα πρέπει να αφήσουν απορίες για θέματα διαδικασίας των Παγκύπριων εξετάσεων γι αυτό αν υπάρχουν είναι καλά να απευθύνονται πρός τους καθηγητές τους, υπηρεσία εξετάσεων αλλά ακόμη και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας .
Χρύσανθος Η. Σαββίδης
Εκπαιδευτικός
Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΚΟ Πάφου
10/05/2021
Comments