Αναζήτηση

Συνέντευξη στον Αδέσμευτο

Ενημερώθηκε: 18 Δεκ 2020


Είναι νεαρός, φιλόδοξος, πολυάσχολος, με πολλή όρεξη για δουλειά και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει έντονη την παρουσία του στα κοινά της πόλης μας. Ο Χρύσανθος Σαββίδης, γέννημα- θρέμμα της πόλης μας, είναι ένας από τους νέους πολιτικούς ανθρώπους που έχουν ξεπροβάλει τα τελευταία χρόνια μέσα από τις τάξεις του ΔΗ.ΚΟ και μία από τις προσωπικότητες που δίνει έντονα το παρόν της στα δημοτικά έδρανα του Δήμου Πάφου αλλά και μέσα απο το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος του.

Ε: Λέγεται ότι είστε πολυάσχολος με το εκπαιδευτικό σας κέντρο και ότι συνεχώς τρέχετε και δεν προλαβαίνετε.

Α: Είναι γεγονός ότι με την επάνοδό μου από την Αγγλία το 1996, μετά την αποπεράτωση των μεταπτυχιακών μου σπουδών, ίδρυσα το Εκπαιδευτικό Κέντρο Σαββίδης, το οποίο δραστηριοποιείται σε Πάφο, Λεμεσό και Λευκωσία. Το Εκπαιδευτικό μας κέντρο δραστηριοποιείται σε τρεις τομείς της εκπαίδευσης: αυτόν της προετοιμασίας των μαθητών για εισαγωγή στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, στον τομέα της καθοδήγησης μαθητών για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τέλος στον τομέα των μεταπτυχιακών σπουδών εξ αποστάσεως. Είναι γεγονός ότι τυχαίνει καθημερινά να ταξιδεύω στις 3 πόλεις, αλλά αυτό ποσώς με ενοχλεί, μιας και αυτό το οποίο κάνω με γεμίζει και με ικανοποιεί ως άνθρωπο. Ο πατέρας μου από τότε που ήμουν μικρός πάντα μού έλεγε ότι η δουλειά είναι ευλογία και ότι κρατά τον άνθρωπο στο σωστό δρόμο. Αυτή την άποψη την ενστερνίζομαι και την σέβομαι απόλυτα μετά από μια πορεία 19 χρόνων.

Ε: Πώς προέκυψε η εμπλοκή σας στην πολιτική και κατ’επέκταση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάφου;

Α: Κοιτάξτε, όπως ο κάθε νέος δέχεται ερεθίσματα, έτσι κι εγώ είχα τον πατέρα μου, έναν άνθρωπο που είχε ενεργό συμμετοχή στο ΔΗ.ΚΟ από τα πρώτα χρόνια ίδρυσής του κι έπειτα. Υπήρξε εκπρόσωπος του κεντρικού συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ για πολλά χρόνια. Είχε ανάμειξη επίσης και σε αρκετές άλλες δραστηριότητες. Όλ’ αυτά τα ερεθίσματα – σαν νέος τα δεχόμουνα και μου άρεσαν. Έτσι λοιπόν, με την αναχώρησή μου για σπουδές στην Αθήνα αναμείχθηκα με το φοιτητικό κίνημα και υπηρέτησα από διάφορες θέσεις (Βοηθός Οργανωτικός Γραμματέας κ.α.) τη φοιτητική παράταξη Αναγέννηση, που πρόσκειται στο ΔΗ.ΚΟ. Ξέρετε, εκείνη η φουρνιά των φοιτητών του ’91, που ήμαστε αναμεμειγμένοι στην Αναγέννηση Αθηνών ήταν εξαιρερική, εξ ου και το ότι έχουν ξεπροβάλει από τη γενιά αυτή καινούργια στελέχη του ΔΗ.ΚΟ. Στη συνέχεια, το 1995, όταν μετακόμισα στην Αγγλία για μεταπτυχιακές σπουδές, αν και είχα πολύ φόρτο εργασίας με το μεταπτυχιακό μου, συνέχισα να δραστηριοποιούμαι στην Αναγέννηση Ηνωμένου Βασιλείου και είχα εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο της Φοιτητικής Ένωσης Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που κάναμε στο Λονδίνο για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και τις συναντήσεις μας με τους ομογενείς για να προβάλουμε το εθνικό μας πρόβλημα. Με τον ερχομό μου στη Κύπρο το 1996, εξελέγηκα στο Συμβούλιο ΝΕ.ΔΗΚ Πάφου και το 2006 μετά από πολύ προβληματισμό αποφάσισα να διεκδικήσω την είσοδό μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάφου, όπου και κατάφερα να εκλεγώ. Το 2011 επανεκλέγηκα και είμαι επικεφαλής της Δημοτικής ομάδας.

Κύριε Σαββίδη φαίνεται ότι το πλήγμα που δέχτηκε η Πάφος και επικοινωνιακά και ουσιαστικά μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων είναι κάτι που μπορεί να επουλωθεί ;

Το πλήγμα ήταν τεράστιο, οι πληγές παραμένουν ακόμα ανοικτές . Το ότι τα κατάλοιπα των σκανδάλων μας ακολουθούν είναι γεγονός αλλά πιστεύω με την εκλογή του νέου Δημάρχου αλλά και με την δική μας συμβολή / προσπάθεια σαν δημοτικοί σύμβουλοι καθώς επίσης και με την λογική ότι θα πρέπει να είμαστε συναγωνιστές στα προβλήματα της πόλης και ότι οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες θα πρέπει να μείνουν μακριά πιστεύω ότι σιγά - σιγά η Πάφος θα αναρτήσει την παλιά της αίγλη και θα πάρει την θέση, την οποία της αρμόζει, στον τόπο. Όλα αυτά που συνέβησαν στην Πάφο πιστεύω ότι συμβαίνουν και αλλού. Μέσα από πρόσφατη έρευνα που κάναμε σαν Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων με θέμα: Ποιοι θεσμοί θεωρούνται περισσότερο διεφθαρμένοι στήν χώρα μας; Oι προσπάθειες των πολιτικών κομμάτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς κρίνονται αποτελεσματικές; Αυτό που βγήκε ως συμπέρασμα είναι ότι τα πολιτικά κόμματα (μέσω των οποίων λειτουργεί το δημοκρατικό σύστημα) και οι λειτουργοί του δημοσίου (δηλαδή δημόσιοι αξιωματούχοι και υπάλληλοι), θεωρούνται, με ποσοστό 25% και 20% αντίστοιχα, ως οι πιο διεφθαρμένοι θεσμοί. Ακολουθούν δήμοι / κοινοτικά συμβούλια με 19%, κοινοβούλιο με 18%, επιχειρήσεις με 8%, δικαστικό σώμα με 6% και μέσα ενημέρωσης με 4%. Αυτό που βλέπουμε μέσα από την έρευνα είναι η απαξίωση σε όλους τους θεσμούς με αποτέλεσμα να βιώνουμε ως κράτος και ως κοινωνία όλα αυτά τα δυσάρεστα.

Ε: Πώς είναι το κλίμα στο Δημοτικό Μέγαρο και ποια η σχέση σας με τους άλλους δημοτικούς συμβούλους και τον νέο δήμαρχο;

Α:Στο Δήμο Πάφου οι σχέσεις μεταξύ των συναδελφων θα έλεγα ότι είναι αγαστές και όλοι μας εργαζόμαστε για το καλό της πολης μας και κόμμα μας είναι η Πάφος. Σίγουρα, η διαφορετικότητα αντιλήψεων για διάφορα θέματα υπάρχει μεταξύ μας, αλλά θα έλεγα ότι σχεδόν πάντοτε πρυτανεύει η ομογνωμία και η ομοφωνία. Με το δήμαρχο, κύριο Φ.Φέδονος ,η σχέση μας είναι ιδανική και κάθε μας συζήτηση είναι πάντοτε εποικοδομητική. θέλω να πιστεύω ότι αυτό το καλό κλίμα θα επικρατήσει και μέχρι την λήξη της θητείας.

Ε: Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας σας ως δημοτικός σύμβουλος έχετε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε θέματα Νεολαίας του Δήμου Πάφου. Μιλήστε μας λίγο γι’αυτό.

Α: Ανέλαβα το 2012 την προεδρία της επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου και θα έλεγα ότι από τότε έχουμε να επιδείξουμε μια έντονη δραστηριότητα. Καταφέραμε να καθιερώσουμε το καλοκαιρινό σχολείο ως θεσμό και έτσι δίνεται η δυνατότητα σε αρκετούς γονείς που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που θα αφήσουν τα παιδιά τους την καλοκαιρινή περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά λύση.

Κάθε χρόνο διοργανώνουμε με μεγάλη επιτυχία εκδηλώσεις νεολαίας με κεντρικό σύνθημα « Όχι στα ναρκωτικά». Εκδηλώσεις ενάντια στη σύγχρονη λερναία ύδρα, που δυστυχώς τα θύματά της πολλαπλασιάζονται κάθε χρόνο.

Επιπρόσθετα, κάθε Οκτώβρη κάνουμε εκστρατεία ενημέρωσης με την Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου για την πρόληψη των οδικών δυστυχημάτων. Κεντρικό μας μήνυμα είναι «μαγκιά δεν είναι να οδηγείς παράνομα και απρόσεκτα, μαγκιά είναι να είσαι πρώτος των πρώτων στα μαθήματα».

Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία καταπιάνετα η επιτροπή και προσπαθούμε να κάνουμε παρεμβάσεις με πιο πρόσφατη την παρέμβασή μας για αναβάθμιση του ιστορικού γηπέδου του ΓΣΚ. Ένα αίτημα που είναι δίκαιο και μπορούμε ως πόλη και επαρχία να διεκδικήσουμε, γιατί η Πάφος μπορεί και το αξίζει. Τα οφέλη από την αναβάθμιση θα είναι πολύπλευρα τόσο στην αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Πάφου.

Επίσης ο μεγάλος μας στόχος είναι να δημιουργηθεί σχολείο Τεχνών ! Ένας θεσμός όπου οι μαθητές που θα είναι ενταγμένοι σε αυτό τα ειδικό σχολείο θα έχουν το πλεονέκτημα να προσφέρουν επιπρόσθετες υπηρεσίες στους μαθητές με στόχο την αύξηση των ωρών εκπαίδευσης κατά την διάρκεια της σχολικής μέρας ως επίσης και της ενίσχυσης της ακαδημαϊκής επίδοσης τους με την μορφή φροντιστηριακών μαθημάτων κατά τις απογευματινές ώρες λειτουργίας του σχολείου. Με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω και δημόσις τον Υπουργό Παιδείας που έκανε πράξη το Αθλητικό Σχολείο στην πόλη μας, ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα που θέσαμε πολλές φορές σε συναντήσεις μας.

Μια άλλη σημαντική δράση της επιτροπής είναι ότι από την πρώτη στιγμή μετά από δική μου εισήγηση ο Δήμος Πάφου (Επιτροπή Αθλητισμού και Νεολαίας) θέλοντας να ενισχύσει την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για ανάπτυξη τις τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης στην Πάφο μέσα από τα ΜΙΕΕΚ στηρίζει την προσπάθεια αυτή με βράβευση των 10 πρώτων σε επίδοση φοιτητών του με 500 ευρώ έκαστως. Να αναφέρουμε επίσης ότι πέραν από αυτή την οικονομική βοήθεια κάνουμε και άλλες δράσεις ώστε τα ΜΙΕΕΚ να αναπτυχθούν και να ικανοποιηθεί μεγαλύτερος αριθμός Παφίων μαθητών στο να σπουδάσουν στην Πάφο.