top of page
Αναζήτηση

Δεν πληρώνεις δίδακτρα για το μεταπτυχιακό σου

Έγινε ενημέρωση: 18 Δεκ 2020


Η Μεγάλη Βρεττανία αποτελούσε και αποτελεί κύριο προορισμό για σπουδές για τους Κύπριους μαθητές. Ιδιαίτερα δε, τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω πάμπολλων πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι σπουδές στη χώρα.

Πέραν του συγκριτικού πλεονέκτηματος της διάρκειας των σπουδών (πλείστους κλάδους στήν χώρα αυτή είναι 3 χρόνια εν σχέσει με άλλους προορισμούς που είναι τουλάχιστον 4), του πλεονεκτήματος της καλής γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας, του πλεονεκτήματος ότι σπουδάζοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνεται η μοναδική δυνατότητα στο σπουδαστή να γνωρίσει και άλλες κουλτούρες πέραν της Ελληνικής, το σπουδαιότερο πλεονέκτημα τώρα είναι ότι δεν χρειάζεται να πληρώσεις δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά.

Η Βρετανική Κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει δάνειο μέχρι ύψους 10.000 στερλίνων για μεταπτυχιακές σπουδές σε ευρωπαίους φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στη χώρα στα πρότυπα του δανείου που ισχύει για προπτυχιακές σπουδές. Αυτή η διευθέτηση θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2016 και όλοι οι Κύπριοι φοιτητές των Βρεττανικών Πανεπιστημίων θα μπορούν να κάνουν δάνεια για την κάλυψη των διδάκτρων, τα οποία θα ξεκινούν να αποπληρώνονται μόλις οι απόφοιτοι πλέον εργοδοτηθούν και αρχίζουν να κερδίζουν τουλάχιστο ετήσιο εισόδημα πάνω από 28.500 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι το δάνειο θα μπορεί κάποιος να το αιτηθεί εάν είναι κάτω από 60 χρονών και δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Ο στόχος των Βρετανών είναι να αυξήσουν τον αριθμό των μεταπτυχιακών σπουδαστών κατά 40,000 τα επόμενα χρόνια και γι’ αυτό θα δώσουν δάνεια 300,000,000 στερλίνων για το ακαδημαϊκό έτος 2016 όπου θα αυξάνεται αριθμητικά τα επόμενα χρόνια.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το δάνειο αυτό θα ισχύει τόσο για κανονική, μερική και εξ αποστάσεως φοίτηση.

Τα κυριότερα στοιχεία του δανείου για μεταπτυχιακά είναι:

  • Το φοιτητικό δάνειο θα είναι μέχρι και 10.000 στερλίνες το χρόνο για διδασκόμενα και ερευνητικά μάστερ για όλους τους θεματικούς τομείς.

  • Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα που δικαιούνται δάνειο πρέπει να διαρκούν 2 χρόνια για πλήρη απασχόληση και 4 χρόνια για μερική απασχόληση.

  • Δεν μπορείς να πάρεις δάνειο για μεταπτυχιακό δίπλωμα (PGCert) ή (PGDip).

  • Δεν μπορείς να πάρεις δάνειο για μεταπτυχιακό δίπλωμα στην εκπαίδευση (PGCE).

  • Πρέπει να είσαι κάτω από 60 χρονών όταν ξεκινάς μεταπτυχιακό για να δικαιούσαι δάνειο.

  • Μπορείς να λάβεις δάνειο για να σπουδάσεις στην Αγγλία ως ευρωπαίος πολίτης. Πρέπει όμως να διαμένεις στην ευρωπαϊκή ζώνη για τα τελευταία 3 χρόνια πρίν την έναρξη του προγράμματος.

  • Ως ευρωπαίος μαθητής θα έχεις την ίδια προσφορά δανείου και αποπληρωμή δανείου με αυτή ενός εγχώριου αιτητή.

  • Αν ήδη έχεις μάστερ τότε δεν θα δικαιούσαι δάνειο για να κάνεις μάστερ σε κάποιον άλλο κλάδο.

  • Οι πληρωμές του δανείου θα γίνουν απευθείας στους φοιτητές από το Student Loan Company και ο φοιτητής θα είναι υπεύθυνος για να πληρώσει τα δίδακτρά του.

  • Τα δάνεια θα πληρωθούν σε 3 δόσεις για κάθε ακαδημαϊκό έτος.

  • Μπορείς να κάνεις αίτηση για δάνειο ασχέτως από το εισόδημα και τις οικονομίες σου.

  • Θα λάβεις την πρώτη δόση του δανείου όταν το πανεπιστήμιο επιβεβαιώσει την παρουσία σου στο πρόγραμμα.

  • Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει με βάση το εισόδημα του φοιτητή, 6% όταν το εισόδημα είναι πάνω από £21.000 (€28500) το χρόνο.

  • Το επιτόκιο θα είναι RPI + 3%

  • Αιτήσεις θα μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά μέσω του Student Finance England.

Αναμφισβήτητα το κόστος σπουδών για τις μεταπτυχιακές σπουδές γίνεται μηδενικά επώδυνο για τον οικονομικό προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια ελκυστική πρόκληση για φοιτητές να μπορέσουν να εξασφαλίσουν μεταπτυχιακούς τίτλους και να κυνηγήσουν με καλύτερες προοπτικές ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.

Σαββίδης Χρύσανθος

Εκπαιδευτικός

32 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Θέλουν Πόλεμο για το ΑΞΙΚ θα τον έχουν !

Η Κύπρος, ακολουθώντας την ολοένα και αυξανόμενη τάση- επιτακτική ανάγκη της σύγχρονης εποχής για πανεπιστημιακή μόρφωση και εξειδικευμένη ακαδημαϊκή κατάρτιση, έχει κάνει σημαντικά βήματα με την ίδρυ

bottom of page