top of page
Αναζήτηση

Πώς τo Brexit αγγίζει τους Κύπριους φοιτητές


Το ΗΒ είναι η χώρα της Ευρώπης με παράδοση στις ανώτατες σπουδές. Οι σπουδές σ’ένα πανεπιστήμιο της Μ. Βρετανίας για πολλούς αποτελεί συνειδητή επιλογή αν και έχουν εξασφαλίσει θέση σε δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου ή της Ελλάδας.

Η επιλογή σπουδών και κατ’ επέκταση επαγγέλματος, θα πρέπει να είναι μια σημαντική απόφαση, ύστερα από ώριμη σκέψη και πολλές φορές με τη βοήθεια ειδικών εκπαιδευτικών συμβούλων οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν το μαθητή να πάρει τις σωστές αποφάσεις που να βασίζονται στα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και τις επιθυμίες του.

Η Βρετανία παραμένει η πρώτη επιλογή όσων Κύπριων φοιτητών επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό για προπτυχιακές αλλά και για μεταπτυχιακές σπουδές. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Κύπριοι επιλέγουν την Αγγλία ως εκπαιδευτικό προορισμό. Ένας από αυτούς είναι ότι τα Αγγλικά πανεπιστήμια παρέχουν γενικά εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών. Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν στις μεγαλύτερες και καλύτερες βιβλιοθήκες καθώς και στα πιο σύγχρονα εργαστήρια.

Επίσης, δεν παρακολουθούν απλώς τις διαλέξεις (lectures) των καθηγητών αλλά με ειδικά σεμινάρια (tutorials) μπορούν να συμμετέχουν, συζητώντας τα θέματα των διαλέξεων και ό,τι τυχόν τους προβλημάτισε. Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνονται η ανεξαρτησία, η πολύπλευρη γνώση και η κριτική σκέψη, αναγκαίες δεξιότητες που θα χρειαστούν στον άμεσο μέλλον.

Οποιοδήποτε πρόβλημα και να έχουν το πανεπιστήμιο βρίσκεται στο πλευρό τους. Έχουν προσωπικό καθηγητή ο οποίος παρακολουθεί την πρόοδό τους και τους συμβουλεύει για όλα τα ακαδημαϊκά θέματα που μπορεί να τους απασχολήσουν. Ο πιο σημαντικός, όμως, λόγος που επιλέγουν την Αγγλία για να σπουδάσουν είναι το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια στην Αγγλία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και εφόσον ο βαθμός του πτυχίου τους είναι αξιόλογος, θα τους βοηθήσει – οδηγήσει σε μια αξιόλογη επαγγελματική σταδιοδρομία και αποκατάσταση είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το απολυτήριο έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να αυξηθούν οι αριθμοί που επιλέγουν την Μ. Βρετανία γιατί τουλάχιστον τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια, αποτελεί επαρκές πιστοποιητικό για την εισδοχή σχεδόν σε όλα τα αγγλικά πανεπιστήμια. Σαφέστατα, ένα απολυτήριο με ένδειξη γενικού βαθμού 18.5 ή και περισσότερο εξασφαλίζει στο μελλοντικό φοιτητή την πολυπόθητη θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο με μεγαλύτερη ευκολία. Σε ορισμένα μάλιστα από τα αγγλικά πανεπιστήμια, τα οποία κατατάσσονται ανάμεσα στα καλύτερα για το επίπεδο των σπουδών που προσφέρουν, η εισδοχή των φοιτητών γίνεται με βάση τον υψηλό γενικό μέσο όρο του απολυτηρίου (π.χ. Essex University με 18.0, University of Leicester με 19.0, University of Reading με 19). Το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για τους μαθητές για να επιδιώξουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Με τον προανεφερθέντα γενικό βαθμό είναι δυνατόν ο μαθητής να σπουδάσει σε οποιοδήποτε κλάδο σπουδών επιθυμεί στα αγγλικά πανεπιστήμια. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένοι κλάδοι σπουδών, όπως είναι για παράδειγμα η Ιατρική, η Κτηνιατρική, η Οδοντιατρική, η Φαρμακευτική και η Διαιτολογία, για τους οποίους τα κριτήρια εισδοχής διαφέρουν από τους άλλους κλάδους και το απολυτήριο Λυκείου από μόνο του δεν κρίνεται ως ικανοποιητικό για την εξασφάλιση θέσης.

Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι με την έξοδο του ΗΒ καμία αλλάγη δεν παρατηρείται στα κριτήρια εισδοχής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Η γνώση της αγγλικής γλώσσας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για εξασφάλιση θέσης στο πανεπιστήμιο. Το απολυτήριο Λυκείου πρέπει να συνοδεύεται με κάποιο πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας, όπως είναι τα GCE, τα IGCSE, τα TOEFL και τα IELTS. Αυτά τα πιστοποιητικά αποτελούν στην ουσία ένδειξη ότι ο μελλοντικός φοιτητής θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, δηλαδή στην παρακολούθηση των διαλέξεών του, στη συγγραφή και παρουσίαση των εργασιών του.

Από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, οι Κύπριοι φοιτητές δεν θα απολαύουν των χαμηλών διδάκτρων, αλλά και του δανείου σπουδών όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα.

Θα πρέπει να τονίσουμε όμως ότι υπάρχουν πανεπιστήμια που κράτησαν τα δίδακτρα τους χαμηλά και θα πρέπει οι φοιτητές και οι γονείς να κάνουν την δική τους έρευνα.

Επίσης θα χρειαστή εξασφάλισης βίζας από τους μαθητές που θα επιλέξουν κάποιο πανεπιστήμιο του ΗΒ για τις σπουδές τους, ωστόσο η αγγλική κυβέρνηση έχει καταστήσει εύκολη την σχετική διαδικασία. Για να εκδώσουν την βίζα θα πρέπει να ζητήσουν από το πανεπιστήμιό τους τον αριθμό CAS, ενώ θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 300, περίπου, ευρώ στην πρεσβεία της Βρετανίας, για να εκδοθεί η βίζα τους. Η εν λόγω άδεια παραμονής θα διαρκεί όσο και τα έτη των σπουδών του κάθε φοιτητή. Σημαντική παράμετρος που έθεσε η αγγλική κυβέρνηση για την έκδοση φοιτητικής βίζας είναι οι εξετάσεις IELTSUKVI. Σε αυτή την περίπτωση, οι εξεταζόμενοι θα βιντεοσκοπούνται, ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερος έλεγχος του κατά πόσον είναι καλοί γνώστες της αγγλικής γλώσσας οι υποψήφιοι φοιτητές.

Όσο αφορά τοους υφιστάμενους φοιτητές οι οποίοι ήδη σπουδάζουν, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στα αγγλικά πανεπιστήμια δεν θα επηρεαστούν με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουν να απολαύουν του φοιτητικού δανείου, καθώς και των διδάκτρων που ίσχυαν για τους Ευρωπαίους φοιτητές τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα πιο πάνω θα ισχύουν και για τους Κύπριους φοιτητές που θα εγγραφούν στα πανεπιστήμια της Αγγλίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021.

Τέλος οι αιτήσεις για εισδοχή στα Βρετανικά Πανεπιστήμια έχουν αρχίσει για την ακαδημαική χρονία 2020/21 και θα διαρκέσουν μέχρι τέλος Ιουνίου. Όσο το συντομότερο γίνει μία αίτηση τόσο το καλύτερο, ούτως ώστε να υπάρχει περιθώριο από τα Πανεπιστήμια να μελετήσουν τις αιτήσεις και να προσφέρουν μία θέση στον υποψήφιο φοιτητή.

Χρύσανθος Σαββίδης

Εκπαιδευτικός Σύμβουλος

8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page