top of page
Αναζήτηση

Τέρμα στη διαφθορά!


Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, ο χαρακτήρας του κράτους μας έχει αλλοιωθεί. Η βαθιά ριζωμένη διαφθορά, η διαπλοκή, η κατάχρηση εξουσιών και η ασέβεια στους θεσμούς εμποδίσαν την οικονομική ανάπτυξη, υπονόμευσαν τη δημοκρατία, έβλαψαν την κοινωνική δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου, ενώ παράλληλα διέσυραν τη χώρα μας διεθνώς. Βλέποντας, λοιπόν, τη χώρα μας να κατρακυλάει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο βούρκο, οι πολίτες γύρισαν με αποστροφή την πλάτη τους στο κράτος και την πολιτική του τόπου. Και γιατί να μην το πράξουν άλλωστε;

Τα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων δεν έχουν τελειωμό. Από τη focus εως το Συνεργατισμό, την καταδίκη του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και το «Ντροπή» του Κώστα Κληρίδη, τα τουρκοκυπριακά και φυσικά το πολυσυζητημένο σκάνδαλο των ημερών, τα «χρυσά» διαβατήρια. Η έκταση και η ένταση της διαφθοράς και της διαπλοκής στον τόπο μας, έχει ξεπεράσει κάθε όριο, γεγονός που το επιβεβαιώνουν και οι έρευνες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι εκθέσεις αρμόδιων επιτροπών της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ανεξάρτητοι διεθνείς φορείς και ειδησεογραφικά πρακτορεία. Απόρροια όλων αυτών των σκανδάλων είναι, η δημιουργία μιας νέας θλιβερής πραγματικότητας, στην οποία κυριαρχούν η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, η υπόσκαψη των θεσμών, καθώς και οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Στην ουσία το κράτος δικαίου αντικαθίσταται από το κράτος συγκάλυψης, το κράτος διαφθοράς.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: ως πότε θα ανεχόμαστε τον εξευτελισμό του κράτους μας, του τόπου μας, της πατρίδας μας; Δεν είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα; Δεν είναι καιρός να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά με στόχο τη δημιουργία ενός κράτους με διαφάνεια, ενός κράτους δικαίου;

Ο κόσμος κουράστηκε, απογοητεύτηκε, αγανάκτησε. Θέλει πλέον πράξεις. Θέλει να δει έργα. Χρειαζόμαστε επειγόντως μία Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Απαιτούμε την άμεση ενδυνάμωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά της ακόμη πιο αποτελεσματικά. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε κουλτούρα, να επαναπροσδιορίσουμε αξίες, να εργαστούμε για το «εμείς» και όχι το «εγώ». Είναι καιρός να εργαστούμε σκληρά για την εξυγίανση του κρατικού μηχανισμού. Είναι καιρός να διορίσουμε αξιωματούχους με αξιοκρατικά κριτήρια και γενικότερα είναι καιρός να επιβάλουμε ποινές, έτσι ώστε να μη βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τέτοιου είδους ενέργειες και καταστάσεις.

Εν ολίγοις, χρειάζεται μεγάλος αγώνας. Ο τελικός λόγος, όμως, είναι στα χέρια εμάς των πολιτών, οι οποίοι με τη ψήφο μας μπορούμε να επηρεάσουμε ποιοι μας κυβερνούν ψηφίζοντας άτομα που έχουν διάθεση να συγκρουστούν με παγιωμένες καταστάσεις και να αλλάξουν πράγματα. Άτομα που αγωνίζονται καθημερινά για το καλό αυτού του τόπου. Υπάρχουν τέτοιοι, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότεροι για να δούμε φως στο τούνελ.

Χρύσανθος Η Σαββίδης

Μέλος εκτελεστιοκού γραφείου ΔΗΚΟ

2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page