top of page
Αναζήτηση

Θέλουν Πόλεμο για το ΑΞΙΚ θα τον έχουν !

Η Κύπρος, ακολουθώντας την ολοένα και αυξανόμενη τάση- επιτακτική ανάγκη της σύγχρονης εποχής για πανεπιστημιακή μόρφωση και εξειδικευμένη ακαδημαϊκή κατάρτιση, έχει κάνει σημαντικά βήματα με την ίδρυση Πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολλεγίων.

Ένα μείον που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι όλα τα προαναφερθέντα βρίσκονται συγκεντρωμένα στην πρωτεύουσα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στήν Λεμεσό.

Η Πάφος είναι μια πόλη που διαθέτει όλες τις δυνατότητες και προϋποθέσεις να διεκδικήσει την ίδρυση μιας Πανεπιστημιακής μονάδας. Ήδη από την αρχαιότητα, η πόλη της Πάφου είχε αναπτύξει έντονη πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα, τα κατάλοιπα της οποίας αποτελούν ένα πολύτιμο και αξιοσήμαντο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και της εθνικής μας ταυτότητας. Στα νεότερα δε χρόνια μέχρι τις μέρες μας, έχει αναδείξει πολλά άτομα του πνευματικού χώρου, που με την προσπάθεια και το έργο τους έχουν συμβάλει και εξακολουθούν να συμβάλλουν σε διάφορους τομείς της πνευματικής -και όχι μόνο- ζωής του τόπου.

Λαμβάνοντας τώρα υπόψιν μας ότι με την πάροδο των χρόνων η Πάφος έχει εξελιχτεί σε μια ισχυρή απο κάθε άποψης πόλη, η σκέψη για ίδρυση πανεπιστημιακής Σχολής έχει ωριμάσει και η Πάφος δικαιωματικά αξίζει μίας σχολής.

Η προοπτική πραγματοποίησης πανεπιστημιακής σχολής θα προσδώσει μια διαφορετική νότα στην πόλη της Πάφου και περισσότερη ζωή, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, με την προσέλκυση των νεαρών που επιθυμούν να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο και τη δημιουργία κατ’επέκταση μιας νέας, φοιτητικής κοινότητας.

Όσο για το χώρο που θα στεγάσει την καινούργια αυτή Σχολή δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθότι υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι και κατάλληλοι προς αξιοποίηση χώροι για το σκοπό αυτό.

Η απόφαση της επιτροπής ελέγχου της Βουλής για παραμονή του ΑΞΙΚ στην Λευκωσία είναι απαράδεκτη. Το ΑΞΙΚ δεν έχει θέση στην Λευκωσία αλλά στην Πάφο.

Η πλάκα η μεγάλη είναι ότι από την μέρα που η Πάφος διεκδικεί το ΑΞΙΚ η Διευθύντρια του κα. Εύη Σωτηρίου αλλά και άλλοι εργαζόμενοι στο ίδρυμα τρέχουν να γράψουν άρθρα, δελτία τύπου, να κάνουν εκδηλώσεις να υπογράψουν μνημόνια για να αναδείξουν ότι στο ΑΞΙΚ εργάζονται σκληρά και ότι πρέπει να παραμείνει στην Λευκωσία.

Τόσα χρόνια πού ήταν το ΑΞΙΚ ? Τόσα χρόνια γιατί δεν ανάπτυξαν καινούργια ακαδημαικά πρόγράμματα (τρέχουν μόνο 2 κλάδους) ενώ θα έπρεπε να τρέχουν τουλάχιστον 10 για να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας ? Τόσα χρόνια γιατί δεν κατάφεραν να έχουν 1000 φοιτητές ( τώρα έχουν λιγότερους από 200) ? Τόσα χρόνια πότε ακούσαμε για μια δράση του ΑΞΙΚ για την τουριστική βιομηχανία ? Αλλά τώρα επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν την καλοπέραση τους, επειδή φοβούνται ότι θα φύγουν από την βάση τους και θα χρειάζεται να ταξιδεύουν για να πάνε δουλειά, επειδή τώρα κατάλαβαν ότι έφθασε το τέλος της βαριεμάρας τρέχουν και δεν προλαβαίνουν.

Δυστυχώς το λόμπυ της Λευκωσίας καλά κρατεί και δεν αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον της σχολής αλλά και το καλό των φοιτητών είναι εκτός της πρωτεύουσας.

Η νέα τάση στα πανεπιστήμια είναι να προσφέρουν στους φοιτητές τους την ευκαιρία πρακτικής εφαρμογής στα όσα διδάσκονται και το ερώτημα που προκύπτει είναι πού οι φοιτητές του ΑΞΙΚ μπορούν να κάνουν καλύτερα την πρακτική τους εξάσκηση, Λευκωσία ή Πάφο; Η απάντηση προφανής Πάφο !

Πού ξανακούστηκε η Πάφος να είναι το νούμερο ΕΝΑ τουριστικός προορισμός με τα τόσα ξενοδοχεία και να ακούς βουλευτές, πρυτανικές αρχές να θέλουν το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) στην Λευκωσία που δεν είναι εξ ορισμού τουριστικός προορισμός και δεν μπορεί να προσφέρει και την ανάλογη εκπαίδευση στους φοιτητές της σε πραγματικό περιβάλλον.

Κράτη με μηδενικό συντελεστή πολιτισμού, φυσικής ομορφιάς και ιστορικής παράδοσης εν σχέσει με την Κύπρο και δη με την πόλη της Πάφου ίδρυσαν πανεπιστήμια/σχολές σε περιοχές που δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα απλά για να δώσουν την προοπτική στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Η Πάφος, η χαρισματική αυτή πόλη, η πόλη του τουρισμού, η πόλη του πολιτισμού, θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γιατί και υποδομή έχει, και παράδοση στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου έχει, και ασφαλή διαμονή και φοίτηση μπορεί να παρέχει στους σπουδαστές της, και ανθρώπινο ικανό δυναμικό διαθέτει, και κτιριακές εγκαταστάσεις διαθέτει για να στεγάσει σχολές χωρίς να επιβαρύνει με πολλά εκατομύρια το κράτος.

Που ξανακούστηκε η Πάφος να είναι το νούμερο ΕΝΑ τουριστικός προορισμός με τα τόσα ξενοδοχεία και να ακούς βουλευτές να θέλουν το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) στην Λευκωσία που δεν είναι εξ ορισμού τουριστικός προορισμός και δεν μπορεί να προσφέρει και την ανάλογη εκπαίδευση στους φοιτητές της σε πραγματικό περιβάλλον.Που ξανακούστηκε η Πάφος να είναι το νούμερο ΕΝΑ τουριστικός προορισμός με τα τόσα ξενοδοχεία και να ακούς βουλευτές να θέλουν το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) στην Λευκωσία που δεν είναι εξ ορισμού τουριστικός προορισμός και δεν μπορεί να προσφέρει και την ανάλογη εκπαίδευση στους φοιτητές της σε πραγματικό περιβάλλον.Κράτη με μηδενικό συντελεστή πολιτισμού, φυσικής ομορφιάς και ιστορικής παράδοσης εν σχέσει με την Κύπρο και δη με την πόλη της Πάφου ίδρυσαν πανεπιστήμια/σχολές σε περιοχές που δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα απλά για να δώσουν την προοπτική στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Η Πάφος, η χαρισματική αυτή πόλη, η πόλη του τουρισμού, η πόλη του πολιτισμού, θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γιατί και υποδομή έχει, και παράδοση στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου έχει, και ασφαλή διαμονή και φοίτηση μπορεί να παρέχει στους σπουδαστές της, και ανθρώπινο ικανό δυναμικό διαθέτει, και κτιριακές εγκαταστάσεις διαθέτει για να στεγάσει σχολές χωρίς να επιβαρύνει με πολλά εκατομύρια το κράτος.

Αυτό όμως που με στεναχωρεί ιδιαίτερα είναι ότι δεν βλέπω άτομα της επαρχίας μας που ασχολούνται με τα κοινά να αναδεικνύουν την άποψη αυτή και να παλεύουν ώστε το ΑΞΙΚ να έρθει Πάφο.

Κλείνοντας, για άλλη μια φορά θα θέλαμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η πόλη της Πάφου είναι εξοπλισμένη με την απαιτούμενη δύναμη, διαθέτει το υπόβαθρο και δικαιούται να αποκτήσει τη δική της Πανεπιστημιακή μονάδα. Γι’αυτό το λόγο, δεν διστάζουμε να καταθέσουμε την πρόταση ότι το ΑΞΙΚ δεν έχει θέση στην Λευκωσία αλλά στην Πάφο !


Χρύσανθος Σαββίδης

Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗΚΟ

Υποψήφιος Βουλευτής Πάφου


17/05/2021

63 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Έχει πέσει ο πήχυς

Διαβάζοντας προχθες τους πανηγυρισμούς για τις πιθανές θετικές ( ; ) εξελίξεις σχετικά με τον δρόμο Πάφου - Πόλης Χρ, διερωτάμαι πόσο κάτω έχει πέσει ο πήχυς της διεκδίκησης για την Πάφο μας! Πανηγυρί

Comentarios


bottom of page