top of page
Αναζήτηση

Δώστε κίνητρα στους επίδοξους γεωργούς


Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια σε αρκετές κοινότητες της επαρχίας μας παρατηρούμε ολοένα και περισσότερους νέους ανθρώπους, να ασχολούνται με τη γεωργία. Αυτό δημιουργεί αισθήματα ευφορίας και αισιοδοξίας, καθώς η αγροτική παραγωγή, που κάποτε αποτελούσε βασικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας, άρχισε και πάλι να ζωντανεύει.

Βέβαια, αν επιθυμούμε ως κράτος, να ενισχύσουμε αυτή την τάση, θα πρέπει να προσφέρουμε με γενναιοδωρία κίνητρα στους νέους επίδοξους γεωργούς. Ένα από αυτά τα κίνητρα είναι η οργάνωση στοχευμένων σεμιναρίων μέσα από τα οποία θα αποκτήσουν καλύτερη γνωσιολογική κατάρτιση στο θέμα της καλλιέργειας και εμπορίας. Μάλιστα, το ρόλο αυτό μπορούν να αναλάβουν τα Μεταλυκιακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ).

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εσωτερικών να παραχωρήσει σε νέους ηλικιακά δικαιούχους γεωργική γη μέσω της υπηρεσίας τουρκοκυπριακών περιουσιών έτσι ώστε να μπορέσουν να ασχοληθούν επαγγελματικά και άτομα που ενώ θέλουν και αγαπούν τον τομέα αυτό δεν έχουν έκταση γης στη διάθεσή τους.

Ακόμη, είναι σημαντικό να δοθούν κίνητρα για την ολόχρονη ενασχόληση των νέων με την πρωτογενή παραγωγή όπως η συλλογή φρούτων και λαχανικών, ασχολία με την οποία καταπιάνονται κατά κύριο λόγο ξένα εργατικά χέρια. Μ’αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται και η ανεργία.

Επιτελούς, ας στηρίξουμε τους νέους και τις νέες στην πρωτογενή παραγωγή. Τα κυπριακά γεωργικά προιόντα είναι εξαιρετικής ποιότητας, περιζήτητα στις ξένες αγορές, με μεγάλες προοπτικές. Η επένδυση στη γεωργία θα μπορούσε να είναι το νέο στοίχημα της χώρας και με την κατάλληλη στρατηγική μπορεί να γίνει ένα ισχυρό όπλο για την ανάκαμψη της οικονομίας.


17/06/2020

0 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Θέλουν Πόλεμο για το ΑΞΙΚ θα τον έχουν !

Η Κύπρος, ακολουθώντας την ολοένα και αυξανόμενη τάση- επιτακτική ανάγκη της σύγχρονης εποχής για πανεπιστημιακή μόρφωση και εξειδικευμένη ακαδημαϊκή κατάρτιση, έχει κάνει σημαντικά βήματα με την ίδρυ

bottom of page